Nieuwsbrief 2
We zijn inmiddels drie weken onderweg in het nieuwe schooljaar. Iedereen is weer in het ritme gekomen, hoop ik. Wat kan vakantie toch een mooie tijd zijn van rust en aandacht voor elkaar, maar ik denk dat velen van u de structuur van het ‘normale’ leven ook enorm waarderen. Ik hoop dat iedereen weer een beetje gewend is aan het schoolleven en ik denk op basis van alle reacties dat we met elkaar een goede start achter de rug hebben. Er wordt vol enthousiasme door alle medewerkers gewerkt met en voor uw kinderen, de eerste vergaderingen en overleggen zijn achter de rug. Op de luisteravonden zijn we bijgepraat over uw kind(-eren) en op de informatieavonden van komende week vertellen wij hoe het reilt en zeilt in de groep. Helaas hebben we nog steeds te maken met de negatieve gevolgen van Covid19 (zo moest begin deze week al een groep in quarantaine) en moeten we onze werkwijze soms aanpassen, zoals u kunt lezen elders in de nieuwsbrief. Dat doen we zo goed mogelijk en iedereen doet daarbij zijn uiterste best. Ondanks de aangekondigde versoepelingen, zijn we er nog niet en proberen we voorzichtig te zijn om zo de risico’s te minimaliseren. Uiteraard proberen we daarbij ook het belang van ouders niet uit het oog te verliezen. En soms gaan die zaken niet goed met elkaar samen, dan moeten we keuzes maken, vaak in korte tijd. Die keuzes maken we op basis van de protocollen, de adviezen van RIVM en de GGD en uiteraard ook met een portie gezond boerenverstand. In deze nieuwsbrief vindt u ook een overzicht van de resterende maatregelen die we op school blijven hanteren voorlopig.
Ik hoop dat uw kind inmiddels gewend is aan de nieuwe locatie, groep en/of leerkracht en dat hij/zij met plezier naar school gaat.
Personalia
Helaas zijn er nog steeds twee collega’s ernstig ziek. Dat zijn juf Thirza en juf Carlien. Wilt u hen blijven gedenken in uw gebeden?
Het kabinet heeft besloten de coronaregels voor het onderwijs te versoepelen. Vanaf 20 september is het niet meer nodig dat de hele klas in quarantaine gaat bij een besmetting. Het kabinet volgt hierin het advies van het OMT. We zijn blij dat de regels op een veilige manier versoepeld kunnen worden en dat zoveel mogelijk kinderen onderwijs kunnen volgen op school.
Als een leerling besmet is met het coronavirus worden niet alle kinderen in de klas aangemerkt als nauw contact. Daardoor hoeft niet de gehele klas in quarantaine. De school gaat hierover in overleg met de GGD. De GGD besluit op basis van maatwerk of het nodig is dat de klas, een aantal leerlingen of alleen de besmette leerling in quarantaine gaat.
Het advies om regelmatig preventieve zelftesten in te zetten voor niet-immune personeelsleden blijft gelden.
In het voortgezet onderwijs vervalt de mondkapjesplicht vanaf 25 september, en daarmee ook voor onze leerlingen in de groepen 7 en 8 op onze locatie aan de Paladijnenweg.
Het aangepaste Protocol Basisonderwijs is nog niet beschikbaar, waarschijnlijk volgende week pas, daarom blijven de volgende regels voorlopig van kracht.
- Heeft een huisgenoot van de leerling klachten, dan mag de leerling wél naar school;
- Heeft het kind zelf klachten, let dan goed op: kinderen met verkoudheidsklachten (zoals loopneus, neusverkoudheid, niezen en keelpijn) mogen wél naar school. Zij blijven echter thuis bij koorts, benauwdheid of veel hoesten. En ook hier geldt: bij twijfel blijf je thuis. Tip: gebruik de eerder verspreide beslisboom, waarmee u zelf kunt bepalen of leerling(en) naar school kunnen of thuis moeten blijven. Ook de nieuwe beslisboom wordt gewijzigd, zodra die beschikbaar is, zal ik die versturen via de schoolapp;
- Testen van kinderen jonger dan 12 jaar wordt dringend geadviseerd als: het kind verkoudheidsklachten heeft (zoals loopneus, neusverkoudheid, niezen en keelpijn), als de klachten niet (alleen) bestaan uit verkoudheidsklachten (bijv. als er ook sprake is van hoesten, koorts en/of benauwdheid), of het kind anderszins ernstig ziek is, als er een indicatie is in het kader van een bron- en contactonderzoek, en als het kind deel uitmaakt van een uitbraakonderzoek. Kinderen die getest worden, blijven thuis totdat de uitslag bekend is. Is de uitslag negatief dan mag het kind weer naar school, ook als nog niet alle klachten over zijn;
- Algemene hygiëneregels blijven van kracht (handen wassen/ontsmetten, niezen in de elleboog, papieren zakdoekjes gebruiken etc.);
- Er wordt zoveel mogelijk ‘gelucht’: vóór en na lestijd en tijdens de pauzes;
- Ouders zijn alleen welkom binnen de school op afspraak;
- We gebruiken de reguliere toegangsdeuren m.u.v. de groepen 1B en 1/2C. Zij gebruiken de nooddeuren in het lokaal zelf;
- Medewerkers hebben het advies gekregen om zichzelf te testen. Collega’s die niet (volledig) gevaccineerd zijn doen dat 2x/week (o.b.v. fulltime werkverband) en collega’s die wel gevaccineerd zijn doen dat 1x/week.
Klusklas
In een eerdere nieuwsbrief is er al eens iets geschreven over het onderzoeken van de mogelijkheden van een Klusklas. In de Klusklas maken kinderen op een praktische manier zich allerlei vaardigheden eigen, die normaal gesproken vaak alleen theoretisch worden aangeboden.
In onze samenwerking met GSG Guido is er een projectgroep aan het werk die tot doel heeft, de overgang van leerlingen van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs zo soepel mogelijk te laten verlopen. In deze projectgroep worden geregeld initiatieven ontplooid om die soepele overgang te bevorderen. Denk bijvoorbeeld aan de coachgesprekken tussen leerlingen van Havo of VWO en onze groep 8-leerlingen en bijv. het vragenuurtje tussen groep 8-leerlingen en oudleerlingen van De Regenboog die nu op het voortgezet onderwijs zitten.
Ook de Klusklas is besproken in deze projectgroep. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan een pilot die binnenkort moet gaan draaien, nl. tussen de Kerst- en Voorjaarsvakantie, waarbij we uit beide groepen 8 en evt. de groepen 7 een aantal kinderen in een Klusklas mogen laten werken op de Guido, aan de Arnhemseweg (locatie VMBO).
In de afgelopen jaren hebben ook wel eens ouders zich hardop afgevraagd of er mogelijkheden zijn om te komen tot een Klusklas. Dat laatste heeft erin geresulteerd dat enkele medewerkers en een ouder dit verder gaan onderzoeken. Mocht u zelf hier ook een steentje aan bij willen dragen, dan horen we dat graag! Dat betekent dat we dus op twee sporen actief zijn: in de praktijk binnen onze samenwerking met Guido én zelfstandig als school binnen onze eigen muren. Wordt vervolgd.
In een vorige nieuwsbrief hebben we u op de hoogte gebracht van de plannen om te starten met Peuteropvang. De voorbereidingen zijn in een vergevorderd stadium. Tot nu toe staan alle lichten op groen! De opening staat gepland voor maandag 10 januari 2022 (na de Kerstvakantie). De eerste aanmeldingen zijn inmiddels binnen. Ook staat er al één ervaren collega klaar om leiding te geven aan de nieuwe peutergroep en er is al belangstelling voor de andere vacature. Heeft u ook interesse? Mail dan naar Annet Driebergen (directeur Koalah) via info@koalah.nl voor meer informatie. Ook inval-collega’s zijn altijd zeer welkom!
Voor alle geïnteresseerde ouders (ook van reeds aangemelde peuters) organiseert Koalah een info-avond in school op dinsdag 26 oktober a.s. van 20.00 uur tot uiterlijk 21.15 uur, waarin zij u graag bijpraten over alle ins en outs van de nieuwe, christelijke peuteropvang. U bent van harte welkom!
- Vorige week maandag hebben we een (aangekondigde) ontruimingsoefening gehouden, om goed te trainen wat we moeten doen bij een calamiteit. Op een paar kleine schoonheidsfoutjes na ging dat al best goed. Binnenkort volgt er een tweede (onaangekondigde) ontruimingsoefening. We proberen dan nog de snelheid te verbeteren, zodat we eerder allemaal veilig op het speelveld staan;
- De jaarlijkse themaviering is dit jaar op 14 oktober. Het thema is ‘Worden wat je wil’. Normaal gesproken organiseren we dit groots in een kerk, samen met ouders. Dat is helaas dit jaar niet mogelijk, daarom kiezen we voor een andere opzet. Waar we bij de KSG-viering kozen voor een prachtig concert van onze schoolband als alternatief, daar kiezen we nu voor kleinschalige vieringen (zonder ouders) binnen de school, onder schooltijd. We clusteren steeds enkele groepen en/of leerjaren, zodat we met elkaar mooie vieringen mogen beleven. De leerkrachten zullen verslag doen middels foto’s en video’s in de schoolapp.
- In de week van 4 oktober vindt de Nationale Onderwijs Week plaats. Omdat Amersfoort de nationale Onderwijsstad is van 2021 worden er veel activiteiten georganiseerd. Één daarvan is een extra Open Dag Amersfoortse Scholen. Om deze Open Dag te promoten is er o.a. een filmpje gemaakt. Die opnamen hebben hoofdzakelijk plaatsgevonden op onze school. Bent u benieuwd naar het resultaat? Bekijk het filmpje via deze link: https://www.youtube.com/watch?v=XfEyLxBabJQ Wilt u meer informatie over alle activiteiten, kijk dan op de site: www.nationaleonderwijsweek.nl
- Dinsdag 5 oktober van 19.30 – 21.00 uur vindt er een inspiratieavond plaats van ons SamenWerkingsVerband in de Flint. In deze interactieve lezing, gegeven door Ingrid van Essen, ontdek je hoe je anders en ‘achter’ het gedrag van kinderen kan kijken. Want kinderen zijn zoveel meer dan hun gedrag alleen. Omgaan met lastig gedrag is niet makkelijk. Want gedrag lokt emotie uit vooral als iemand gedrag vertoont dat afwijkt van wat jij ‘normaal’ vindt. Maar wat is normaal? Hoe ga ik hiermee om als ouder of professional? En wat als we het anders doen, op zoek gaan naar de verbinding. Wat zou er dan gebeuren? Meer info en inschrijven via: https://www.swvdeeem.nl/voor-scholen/5-oktober-2021-inspiratieavond/ Let op: alleen toegang met Coronabewijs!
- Na de Voorjaarsvakantie starten we onze instroomgroep voor nieuwe jonge leerlingen (groep 1A). We zijn druk bezig met de voorbereidingen en we hopen volgende week aan de desbetreffende ouders bekend te maken welke leerkrachten op welke dagen les gaan geven aan onze jongsten.
Ook voor dit nieuwe schooljaar zijn we weer op zoek naar gebedsouders! Op onze school zijn twee gebedsgroepen actief: een algemene gebedsgroep en gebedsouders per groep. Algemene gebedsgroep: iedereen is van harte welkom om mee te bidden met de algemene gebedsgroep. In deze groep bidden we voor schoolbrede onderwerpen, zoals voor het team van leerkrachten. We komen één keer per maand op de maandagochtend bij elkaar. De data vind je op de schoolwebsite en onderaan elke nieuwsbrief. De bijeenkomst is van 8.40 – 9.30 uur. In verband met corona bidden we buiten op het schoolplein. Bij slecht weer komen we bij elkaar in het gebouw van Oase/ICF aan de Liendertseweg 114.
Gebedsouders per groep: daarnaast zijn we voor elke groep op zoek naar (minimaal) twee ouders die bidden voor de leerkrachten en kinderen van deze groep. Je hebt hierover contact met de leerkracht. Als gebedsouder ben je vrij om zelf met elkaar af te spreken op welke dag, hoe vaak en op welke plaats je wilt bidden.
Bid je mee? Je kunt je als gebedsouder aanmelden bij de leerkracht of bij Gonda Bus. Wil je eerst meer informatie? Neem dan gerust contact op met Gonda Bus, tel. 06 – 29 34 26 43 of via e-mail:
gebedsgroep@gbsderegenboog.nl.
AVG staat voor Algemene Verordening Gegevensbescherming en is een Europese Privacywet. Als organisatie die persoonsgegevens beheert zijn wij verplicht om uw toestemming te hebben voor het plaatsen van beeldmateriaal van uw kind(-eren) en voor het opnemen van beeldmateriaal ten behoeve van leerdoeleinden van onze medewerkers. Aan deze verplichting wordt gehoor gegeven door, bij de inschrijving van uw kind op onze school, u een formulier te laten invullen waarop u aangeeft wel of geen toestemming te geven voor plaatsing van beeldmateriaal op verschillende media e.d. Deze toestemming is echter maar één jaar geldig. We moeten dus jaarlijks opnieuw toestemming vragen. Daarom verzoek ik u ook dit jaar vriendelijk om het daarvoor bestemde formulier in te vullen. U vindt dit formulier in de app onder ‘Formulieren’. Het is de bedoeling dat u dit formulier voor elk kind invult!
Doet u dit niet, dan blijft het laatst ingevulde formulier dat bij ons bekend is geldig. Hartelijk dank voor uw medewerking.
- 20 september RP: Online informatieavond leerjaar 1 en 2 (19.00 uur), leerjaar 3 en 4 incl. groep 4/5B (20.00 uur)
- 22 september RP: Online informatieavond groep 5A en leerjaar 6 (19.00 uur)
- 22 september PW: Online informatieavond leerjaar 7 en 8 (20.00 uur)
- 4 oktober RP: Gebedsgroep ouders (vanaf 8.40 uur)
- 5 oktober: Inspiratieavond SWV De Eem in De Flint (19.30 – 21.00 uur)
- 6 oktober RP: Open Dag Amersfoortse Scholen (9.00 – 17.00 uur)
- 14 oktober: Jaarthemaviering
- 15 oktober: Studiedag (alle leerlingen vrij)
- 16 t/m 24 oktober: Herfstvakantie
(RP = locatie Reinaartpad PW = locatie Paladijnenweg)
Tot slot
Mocht u vragen hebben over deze nieuwsbrief of over andere zaken, dan bent u van harte welkom op onze school! Ik ben telefonisch bereikbaar op 033 – 47 67 883 of via de
e-mail: klaaskoelewijn@cordeoscholen.nl.